تفاوت رم DDR5 با DDR4 

در 14 ام جولای که استانداردJDEC  توانست از توان انتقال و گذر از نسل DDR4 به DDR5  خبر دهد و گویا اولین تست ها هم بر روی ماژول های رم سرور تست شد انقلابی دوباره ای در حوزه کامپیوتر برپا کرد، صحبتهای جدیدی پیرامون این مساله بوجود آورد که کاربران را به این مساله واداشت که در وحله اول بدانند تفاوت اساسی بین این دو ماژول رم در چه حوزه ای است و چگونه می توانند از این نسل جدید رم ها بیشترین بهره بری را داشته باشند .

بررسی تخصصی رم DDR5

در این مقاله برسی می کنیم که :

چه تغییرات جدیدی در DDR5 رخ داده است ؟

  1. در ابتدا فرکانس پایه در رم DDR5 به 8.4 گیگابایت بر ثانیه تغییر پیدا کرده است :

در حالیکه کاربران همیشه دغدغه پهنای باند ناکافی در رم های DDR4 را داشتند در نسل های جدید رمها این نیاز کاربران به بهترین نحو پاسخ دهی شده است و در حالی که رم های DDR4 نمی توانستند بیشتر از 3.2 گیگابیت بر ثانیه اطلاعات منتقل کنند ماژولهای اولیه و تست شده DDR5 با پنچاه درصد افزایش پهنای باند را به عدد 4.8 گیگابیت بر ثانیه رساند. و نسخه تکمیل شده و پایانی این رم ها توانست به عدد رویایی 8.4 گیگا بایت بر ثانیه برسد.ویژگی های جدیدی که در این رم ها استفاده شده مانند Decision Feedback Equalization (یا یکسان سازی بازخوردهای تصمیم گیری که یک قابلیت بسیار حدید در این ماژولها به شمار می رود) باعث شده رمهای DDR5 در استفاده کردن از دیگر سخت افزارها بسیار سریعتر عمل کند و میزان دیتای بیشتری انتقال دهد.

  1. ولتاز این رمهای DDR5 پایینتر آمده که به معنای این است که قدرت پاور و مصرف پایینتری دارد:

دومین تغییر عمده، کاهش ولتاژ عملیاتی (VDD)است، با DDR5، DRAM، حافظه میانی، درایور کلاک (RCD)و ولتاژ بافر   (DB)از ۱.۲ ولت تا ۱.۱ ولت افت می‌کند و این نشان از پرفورمنسی بسیار عالی با رنج ولتاژی پایینتر و بازدهی فوق العاده این رم ها دارد.

  1. طراحی جدیدی در معماری مصرف برق در ماژولهای DDR5

سومین تغییر عمده و یکی از اصلی ترین تغییر های رم در نسل جدید DDR5 معماری مصرف جدید آنها است .این بدان معناست که این بار توان مصرفی این رمها در مادربرد های جدید را مادربرد به عهده می گیرد و نسبت به نیاز و توان مورد نیاز رم برای آن ولتاژ بیشتر می فرستد و این هم در مصرف هم در استیبل بودن پاور در سیستم کمک شایانی میشود و سیگنالها و نویز اضافی را از سیستم می گیرد .

  1. معماری کانال بندی DIMM جدیدتر در مقایسه با DDR4

رمهای DDR4 دارای یک باس ۷۲ بیتی بودند که متشکل از ۶۴ بیت داده به علاوه هشت بیت است. با DDR5 هر رم  دارای دو کانال خواهد بود. هر کدام از این کانال‌ها ۴۰ بیت عرض دارند: ۳۲ بیت داده با هشت بیت. در حالی که عرض داده‌ها یکسان است (مجموع ۶۴ بیت)که دارای دو کانال مستقل کوچک‌تر است، کارایی دسترسی به حافظه را بهبود می‌بخشد. بنابراین از مزیت تصادف با سرعت بالا برخوردار می‌شوید.

  1. طول انفجار بیشتر در رمهای DDR5

پنجمین تغییر عمده طول انفجار است. طول برش پشت سر هم در رم DDR4 چهار و طول انفجاری هشت است. برای DDR5 طول برش و طول انفجاری به هشت و شانزده افزایش می‌یابد تا بار پشت سر هم افزایش یابد. این رم می تواند این کار را تنها با استفاده از یکی از دو کانال مستقل انجام دهد. این باعث بهبود قابل توجهی در همزمانی و با دو کانال، باعث سرعت چشمگیری در عملکرد حافظه می شود.

  1. DDR5 حافظه رم بالاتری را ساپورت می کند:

ششمین و آخرین تغییری که باید به آن اشاره شود، پشتیبانی DDR5 از ماژولهای رم با ظرفیت بالاتر است با استفاده از تراشه های جدید در سیستم بافر رمهای DDR5 ، هر ماژول تکی رم می تواند از 64 گیگابایت پشتیبانی کند و مجموعا تا 256 گیگابایت رم با پایه فرکانس بالاتر و بسیار سریعتر استفاده کند که به نظر بنده خبر بسیار خوبی برای طراحان حرفه ای و کاربران رندرینگ می باشد که نیاز مبرمی به استفاده از رمهای ظرفیت بالاتر دارند .

تاریخ عرضه رم DDR5 

تاریخ دقیقی برای عرضه رم DDR5 به بازار تعیین نشده است اما برای اولین بار، تراشه DDR5 DRAM جهان به طور رسمی توسط SK Hynix در 6 اکتبر 2020 رونمایی شد. استاندارد جداگانه JEDEC LPDDR5 (Low Power Double Rate 5) که برای لپ تاپ ها و تلفن های هوشمند در نظر گرفته شده است، در فوریه 2019 منتشر شد.

با توجه به آماری که در بازار جهانی مشخص شده است قرار بود انتهای امسال رم DDR5 عرضه شود، اما ظاهرا به سال بعد موکول شده است و در سال 2022 عرضه می شود. کاربران زیادی منتظر ظهور این قطعه هستند و بسیار برای آمدن رم DDR5 هیجان دارند. اما باید تا سال آینده منتظر بود تا تاریخ رسمی اعلام شود.

بررسی تخصصی رم DDR5

در مقایسه با DDR4، DDR5 ولتاژ حافظه را تا 1.1 ولت بیشتر کاهش می‌دهد و در نتیجه مصرف انرژی را کاهش می‌دهد. ماژول‌های DDR5 می‌توانند از رگولاتورهای ولتاژ داخلی برای رسیدن به سرعت‌های بالاتر استفاده کنند. اما از آنجایی که این امر هزینه را افزایش می‌دهد، انتظار می‌رود که فقط بر روی ماژول‌های درجه سرور و احتمالاً مصرف‌کننده سطح بالا اجرا شود.[7] DDR5 از سرعت 51.2 گیگابایت پشتیبانی می کند

ویژگی های رم DDR5

سرعت حافظه استاندارد DDR5 بین 4800 تا 6400 میلیون انتقال در ثانیه است (PC5-38400 تا PC5-51200). سرعت های بالاتر ممکن است بعدا اضافه شود، همانطور که در نسل های قبلی اتفاق افتاد. در مقایسه با DDR4 SDRAM، حداقل طول انفجار دو برابر شد و به 16 رسید، با گزینه “burst chop” پس از هشت انتقال. محدوده آدرس دهی نیز به صورت زیر اندکی گسترش می یابد: تعداد بیت های شناسه تراشه در سه بیت باقی می ماند و به هشت تراشه روی هم اجازه می دهد. سومین بیت گروه بانکی (BG2) اضافه شد که به هشت گروه بانک اجازه می دهد. حداکثر تعداد بانک ها در هر گروه بانکی همچنان 4 است. تعداد بیت‌های آدرس ردیف، برای حداکثر 128 هزار ردیف، 17 باقی می‌ماند. یک بیت آدرس ستون دیگر (C10) اضافه شده است که حداکثر 8192 ستون (صفحه‌های 1 کیلوبایت) را در تراشه‌های ×4 می‌دهد. کم‌اهمیت‌ترین بیت‌های آدرس سه ستونی (C0، C1، C2) حذف می‌شوند. همه خواندن و نوشتن باید از آدرس ستونی که مضربی از هشت است شروع شود. یک بیت برای آدرس دهی به عنوان یک بیت ID تراشه چهارم (CID3) یا یک بیت آدرس ردیف اضافی (R17) رزرو شده است.

لیست قیمت و خرید رم DDR4 به قیمت روز

قیمت رم DDR5

قیمت رم DDR5 و انواع مختلف آن جز مسائلی است که کاربران از حالا منتظر اخبار آن هستند. اخیرا زیاد در مورد نسل بعدی تراشه های حافظه شنیده ایم اما چه مدتی با تبدیل شدن DDR5 به عنوان استاندارد جدید حافظه فاصله داریم؟
زودتر از آنچه که تصور میکنید این اتفاق رخ خواهد داد. طبق پیش بینی تحلیلگران، فقط دو سال دیگر یعنی در سال ۲۰۲۳ رم‌های DDR5 بیشترین سهم در بازار حافظه رم در اختیار خواهند داشت. طبق تحقیقات انجام شده توسط Yolle Development، در سال ۲۰۲۲ سهم حافظه های DDR5 به لطف سرور ها و بازارهای تجاری به ۲۵ درصد افزایش خواهد یافت.

رم ddr5 

یک سال بعد از این اتفاق نوبت به کامپیوترهای شخصی، لپ تاپ‌ها، گوشی‌ها و دیگر دستگاه‌ها می‌رسد که به رم‌های DDR5 مجهز شوند و بیش از ۵۰ درصد از بازار حافظه به رم‌های DDR5 اختصاص یابد. بدین ترتیب عرضه نسل جدید رم‌ها بیشتر از نسل فعلی یعنی DDR4 خواهد شد.

DDR5 استاندارد جدید حافظه در سال ۲۰۲۳

بین سالهای ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۶ انتظار می‌رود که وضعیت بازار DDR5 به وضعیت فعلی رم‌های DDR4 برسد. در حال حاضر ۹۵ درصد از بازار حافظه‌های رم تحت سلطه DDR4 است. Yolle Development معتقد است که تقاضا در بازار برای حافظه کم نخواهد شد و ارزش بازار حافظه در سال ۲۰۲۶ به بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید.

پردازنده‌های دسکتاپ Alder Lake اینتل در نیمه دوم سال جاری عرضه خواهند شد. طبق شایعات، این پردازنده‌ها از رم های DDR5 و DDR4 پشتیبانی می‌کنند. احتمالا مادربردهای رده پائین از DDR4 و مدل های رده بالا از DDR5 پشتیبانی خواهند کرد. AMD هم با عرضه معماری ZEN 4 در اواخر ۲۰۲۲ یا اوایل ۲۰۲۳ رسما از حافظه‌های DDR5 پشتیبانی خواهد کرد.

اتحادیه JEDEC سال گذشته مشخصات فنی نهایی رم‌های DDR5 را اعلام کرد. تراکم این رم‌ها ۴ برابر بیشتر از رم‌های DDR4 نسل فعلی است و ظرفیت هر تراشه از ۱۶ گیگابیت به ۶۴ گیگابیت رسیده است. بدین ترتیب سازندگان می‌توانند ماژول‌های DIMM با ظرفیت حداکثر ۲ ترابایت تولید کنند.
حداکثر سرعت انتقال اطلاعات توسط حافظه DDR5 نیز ۶٫۴ گیگابیت بر ثانیه است. یعنی دو برابر بیشتر از DDR4. هر چند برخی کمپانی‌ها توانسته‌اند از این مقدار سرعت هم فراتر بروند. با این حال عرضه بیشتر تراشه‌های DDR5 در سال ۲۰۲۳ بستگی به بحران جهانی کمبود تراشه نیز دارد.

توضیحات سایت پی سی گیمز در این مورد خواندنی است که بد نیست نگاهی به آن بیندازید :

https://www.pcgamesn.com/ddr5-ram-release-2021

همچنین میتوانید محصولات رم را از آرکا نود در آدرس زیر خریداری بفرمایید :
https://arka90.com/product-category/pc/computer-parts/comuter-parts-ram/

ممنون از اینکه وقت گرانبهای خودتان را در اختیار علم و تکنولوژی قرار دادید و تیم تخصصی آرکا نود امیدوار است در این راه رهگشای شما بوده باشد .
نظرات خود را در رابطه با رم DDR5 با به اشتراک بگذارید.

با تشکر – امیر بنابی